Houtrib

Telkens als ik vanuit Enkhuizen de Houtribdijk N307 over ga, verbaas ik me over de enorme omweg én het oponthoud richting de A6 naar het Noorden en Oosten. De omweg is de slinger die in de dijk zit en bijna 10 minuten extra per keer kost; als je pech hebt en de brug open is kost het nog 10 minuten extra. Ofwel bij maximale pech, en dat heb ik reeds vele malen gehad, ben je 40 minuten (en 20 km) onnodig onderweg.

Is dat op eenvoudig op te lossen? Jazeker!

Trek de huidige dijk in de bocht door naar de aansluiting ter hoogte van NS Operatie O&S. Neem in de dijk van ca. 3 km een breed aquaduct of een korte tunnel op. Nu de route vanaf de A7 bij Hoorn naar Enkhuizen enorm is ingekort door de ‘doorsteek’ én het Naviduct lijkt me dat nu de bottleneck aan de zijde van Lelystad aan de beurt is.

Wie pakt de handschoen op:

RWS, ANWB, Provincies, Vetron, Lelystad, Binnenvaart, Vissersbond, HISWA?

De voordelen voor de verschillende betrokkenen op een rij:
Plezier- en binnenvaart

De bruggen kunnen gewoon open blijven staan (behalve in geval van calamiteiten). Met als extra voordeel: de capaciteit van de sluis wordt met 50% verlengd, van 144 naar 214 meter. Resultaat veel kortere wachttijden en sneller in Markermeer.

Wegverkeer

De besparing voor het wegverkeer loopt op van 20 tot 40 minuten en een inkorting met 20 km bij een retourrit. Minder noodzaak om gevaarlijke inhaalmanoeuvres op de dijk uit te voeren; vooral als extra stuk weg in dubbele rijstroken wordt uitgevoerd.

Lelystad

Voor het sluipverkeer komend vanaf Almere (A6) en Harderwijk naar de Houtribdijk is het niet meer lonend dwars door Lelystad te rijden. Minder doorgaand verkeer in de stad. Via de Zuiderplasdreef is de stad vanaf de dijk sneller bereikbaar.